- przygotowujemy spód sernika
Herbatniki drobno kruszymy (możemy od razu zmiksować je szczyptą soli i roztopionym masłem), dodajemy łyżkę kakao. Masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, w której będziemy piec sernik. Podpiekamy spód przez ~10 minut w temperaturze 180 stopni, Podpieczony spód możemy przestudzić ale nie jest to konieczne i w czasie jego pieczenia przygotowujemy masę na sernik.
- przygotowujemy masę serową
Sery miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy jajka, 3 łyżkami kakao, masę kajmakową i obie mąki. Możemy dać masie chwilę odtajać żeby nie była po miksowaniu zbyt napowietrzona.
- pieczemy i studzimy
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ~15 minut. Po kwadransie obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







