Chłodnik / Gazpacho

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1 kg
    pomidor
  • 1 szt
    ogórek świeży
  • 1 szt
    papryka czerwona
  • 1 szt
    papryka zielona
  • 3 ząbki
    czosnek
  • 1 szt
    cebula czerwona
  • 5 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 2 kromki
    chleb
  • 1 łyżka
    ocet winny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    miód
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • dekoracyjnie
    natka pietruszki

(ewentualna bezglutenowość i bezlaktozowość zależy od użytych kromek chleba które miksujemy z chłodnikiem)

Całość i tak będziemy na końcu miksować na krem więc wszystkie warzywa kroimy dowolnie:

  1. POMIDORY: usuwamy „ogryzki” i kroimy na jakiekolwiek mniejsze części
  2. CZERWONA PAPRYKA: usuwamy gniazda nasienne i kroimy na jakiekolwiek mniejsze części
  3. CZOSNEK: obieramy
  4. CHLEB: możemy wysuszyć w tosterze (i ostudzić)
  5. Miksujemy na gładki krem: pomidory, czerwoną paprykę, czosnek, kromki chleba, ocet winny, oliwkę, miód, sól i pieprz (dolewamy stopniowo wodę)
  6. Schładzamy w lodówce
  7. Podajemy udekorowane posiekanymi dodatkami (natka, świeży ogórek, zielona papryka, czerwona cebula)

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂