Focaccia

    Trzy WiedźmyAutor Przepisu
    Składniki
    • 350 g
      przegotowana woda
    • 30 g
      drożdże świeże
    • 1 łyżeczka
      cukier
    • 700 g
      mąka pszenna
    • 50 g
      oliwa z oliwek
    • 2 łyżeczki
      przyprawy: sól
    • 2 ząbki
      czosnek
    • 250 g
      pomidorki koktajlowe
    • 2 łyżki
      przyprawy: oregano
    Kroki
    • 1) przygotowanie ciasta drożdżowego

      Do miski z lekko ciepłą wodą wsypać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać aż powstanie jednolity płyn. Dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i część przygotowanej oliwki (15 g). Na obsypanym mąką blacie wyrobić ciasto na puszystą masę. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

    • 2) przygotowanie i pieczenie

      Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie natłuszczamy oliwką i przekładamy wyrośnięte ciasto na przygotowaną wcześniej blachę. Robimy palcami zagłębienia w cieście. Wkładamy do nich przekrojone na pół pomidorki. Smarujemy powierzchnię całego placka (łącznie z pomidorkami) resztą oliwki z oregano, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec 20-25 min (200°C).