Pad Thai

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 20 g
    tofu
  • 100 g (opcjonalnie)
    filet z kurczaka
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 1 łyżeczka
    cukier brązowy
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sos rybny
  • 3 łyżeczki
    przyprawy: sos ostrygowy
  • 2 łyżki
    przyprawy: pasta z tamaryndowca
  • 10 g
    szczypior
  • 80 g
    kiełki fasoli mung
  • 1 g
    jajko
  • 150 g
    makaron ryżowy
  • kilka kropel
    limonka
  • dekoracyjnie
    przyprawy: płatki chilli

To wersja przepisu z cooking classes w Chang-Mai zawierająca w sobie i kurczaka i tofu, ale danie można wykonać także bez kurczaka, co zrobi z niego doskonałą smakowo wersję vege

  1. Makaron ryżowy namaczamy kilka minut w gorącej wodzie, odcedzamy
  2. Na rozgrzaną patelnię z oliwką (w wersji oryginalnej olej) wrzucamy drobno posiekany czosnek, tofu i pokrojonego w kostkę kurczaka (jeśli preferujemy wersję mięsną)
  3. Dodajemy roztrzepane jajko i mieszamy żeby zrobiła się quasi-jajecznica
  4. Dodajemy sos rybny, ostrygowy, cukier i pastę z tamaryndowca
  5. Dodajemy makaron i łyżkę wody (może być ta z namaczania makaronu)
  6. Smażymy tylko do czasu aż makaron wchłonie sos (mieszając)
  7. Jako ostatnie dodajemy kiełki fasoli mung i szczypior
  8. Po wyjęciu na talerz skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy płatkami chilli

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂