Tartiflette

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    ser camembert
  • 1 szt
    cebula
  • 1 kg
    ziemniak
  • 1 ząbek
    czosnek
  • 200 g
    śmietana 30%
  • przyprawy: sól
  • przyprawy: pieprz czarny
  • 250 g
    boczek
  • gałka muszkatołowa
  • 50 g
    wino białe

(lepszy niż camembert będzie w tym przepisie ser reblochon ale nie jest on popularny lokalnie w PL więc i camembert nada się wyśmienicie)

  1. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i lekko studzimy (gotujemy do wersji aldente tak żeby można je było po przestudzeniu pokroić w plastry – nie mogą się rozpadać)
  2. Podsmażamy boczek, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy wino i redukujemy
  3. Jak lekko przestygnie dodajemy śmietanę i przyprawy (sól, pieprz, gałka)
  4. W naczyniu żaroodpornym układamy plastry ugotowanych ziemniaków, zalewamy zawartością patelni, na wierzchu układamy pokrojony w plastry ser
  5. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ~20 minut

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂

– w tym przypadku także gorącego, serowego, rozgrzewającego i mega kalorycznego 😉

Zdjęcia