Tort bezowy z truskawkami

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 6 szt
    białko jajka
  • 6 łyżek (czubatych)
    cukier
  • 1 łyżka
    mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka
    sok z cytryny
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • wybrany z 3W
    krem deserowy

(polecany krem to "Krem tortowy z mascarpone")

Kroki
  • ubijamy białka

    Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Następnie na niższych obrotach miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa bezowa musi być sztywna.

  • formujemy i pieczemy blaty bezowe

    Formujemy blaty bezowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy sobie odrysować ołówkiem talerz aby mieć blaty identycznej wielkości). Suszymy je w piekarniku w temperaturze 110 stopni na programie termoobieg (bez grzania góra/dół) przez ~2,5 godziny. W zależności od tego jak sobie radzi nasz piekarnik z piętrowym pieczeniem pieczemy 3 blaty razem (ewentualnie co jakiś czas zamieniając miejscami) lub osobno każdy po kolei.

  • w międzyczasie przygotowujemy dodatki

    Polecany krem znajdziemy w przepisie "Krem tortowy z mascarpone", dekoracyjnie kroimy także truskawki.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia