Budyniowy rabarbar pod kruszonką

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 600 g
    rabarbar
  • 3 łyżki
    mąka ziemniaczana
  • 3 łyżki
    cukier
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: cynamon
  • 2,5 szklanki
    mąka pszenna
  • 0,5 szklanki
    orzechy włoskie
  • 0,5 łyżeczki
    proszek do pieczenia
  • 220 g
    masło
  • 1 szklanka
    cukier brązowy
  • 1 szt
    jajko
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • z przepisu 3W
    krem budyniowy
Kroki
  • zagniatamy ciasto

    Zagniatamy składniki (mąkę pszenną, proszek do pieczenia, pół szklanki zmielonych orzechów włoskich, masło, brązowy cukier, jajko oraz szczyptę soli i cynamonu). Formujemy 2 kule, zawijamy je w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ~30 minut. Wyjmujemy z lodówki jedną kulę (druga kula będzie przeznaczona na wierzchnią kruszonkę) i układamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Uformowany spód ciasta ponownie schładzamy w lodówce przez kolejne ~30 minut. 

  • w międzyczasie przygotowujemy rabarbar

    W dużej misce mieszamy pokrojony w kostkę rabarbar z mąką ziemniaczaną, cukrem i łyżeczką cynamonu. Odstawiamy, żeby rabarbar wchłonął mąkę i nie wydzielał nadmiaru soku podczas pieczenia.

  • wstępnie podpiekamy spód

    Wyjęty z lodówki spód ciasta podpiekamy w piekarniku przez ~20 minut w temperaturze 180 stopni. 

  • w międzyczasie przygotowujemy krem budyniowy

    Przepis na krem budyniowy znajdziesz w osobnym przepisie "Krem budyniowy"

  • Składamy ciasto warstwami

    W pierwszej kolejności na podpieczony spód wykładamy nadzienie rabarbarowe.

  • druga warstwa - budyń

    Na rabarbar wykładamy równą warstwę kremu budyniowego.

  • posypujemy kruszonką i pieczemy

    Z lodówki wyciągamy drugą chłodzącą się kulę ciasta i robimy z niej kruszonkę (mocno schłodzone ciasto jest wystarczająco twarde aby zetrzeć je na tarce). Krem budyniowy pokrywamy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ~40 minut.

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Ciekawostka:

  • wg klasyfikacji botanicznej rabarbar jest warzywem ponieważ spożywa się łodygę a nie owoc (jadalna część rabarbaru to łodyga, a konkretnie ogonek liściowy. Liście natomiast są trujące – blaszka liściowa charakteryzuje się wysoką zawartością kwasu szczawiowego i glikozydów, które w wysokich dawkach są toksyczne)
  • wg prawa (np. w Unii Europejskiej i USA) rabarbar jest owocem
  • kulinarnie, ze względu na wykorzystanie głównie do dżemów, wypieków czy kompotów, także uznawany jest za owoc

Decyzja, czy rabarbar nazwać warzywem czy owocem, zależy od kontekstu: botanicznego, prawnego czy kulinarnego…