- przygotowujemy spód sernika
Rozdrabniamy całą czekoladę i dzielimy na 2 porcje - jedna będzie na spód ciasta, a druga do masy sernikowej. Herbatniki drobno kruszymy (możemy od razu zmiksować je z 50g gorzkiej czekolady, szczyptą soli i roztopionym masłem). Masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, w której będziemy piec sernik. Podpiekamy spód przez ~10 minut w temperaturze 180 stopni, Podpieczony spód możemy przestudzić ale nie jest to konieczne i w czasie jego pieczenia przygotowujemy masę na sernik.
- przygotowujemy masę serową
Sery miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy jajka, kakao, kawę, obie mąki, likier i na końcu pozostałe 50g rozdrobnionej czekolady. Możemy dać masie chwilę odtajać żeby nie była po miksowaniu zbyt napowietrzona.
- pieczemy i studzimy
Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ~15 minut. Po kwadransie obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







