Sernik z pianą bezową

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 170 g
    mąka pszenna
  • 120 g
    masło
  • 1+4
    jajko
  • 4 szt
    żółtko jajka
  • 4 szt
    białko jajka
  • 100+200 g
    cukier
  • pół łyżeczki
    proszek do pieczenia
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • 1 kg
    ser twarogowy gładki
  • 220 g
    cukier puder
  • 2 szt
    budyń śmietankowy
  • 2 łyżki
    mąka ziemniaczana
  • 20 g
    cukier waniliowy

(w sumie potrzebujemy 9 jajek: na spód 1 szt, na krem 4 żółtka i 4 całe jajka, na bezę 4 białka)

Kroki
  • 1) przygotowujemy spód sernika

    Ugniatamy ciasto (170g mąki, proszek do pieczenia, 120g masła, 1 jajko, 120g cukru, szczypta soli). Pieczemy przez ~15 minut w temperaturze 180 stopni.

  • 2) przygotowujemy masę serową

    Miksujemy składniki na jednolitą masę: 1kg twarogu, 200g cukru pudru, cukier waniliowy, 2 budynie, 4 całe jajka i 4 żółtka (4 białka ostają nam na bezę więc uważajmy żeby dokładnie zostały oddzielone - w zostawionych białkach nie może być fragmentu żółtek bo piana na bezę zaśmiecona tłuszczem z żółtka się nie ubije...).

  • 3) podczas pieczenia sernika przygotowujemy bezę

    Na podpieczony spód wykładamy masę serową i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~50 minut. W tym czasie ubijamy sobie 4 biała ze szczyptą soli, jak się trochę ubije dodajemy stopniowo 200g cukru i na sam koniec 2 łyżki mąki ziemniaczanej.

  • 4) po ~50 minutach pieczenia

    Po ~50 minutach pieczenia sernika wysuwamy go z piekarnika, nakładamy na wierzch równomiernie rozprowadzoną warstwę bezy i pieczemy kolejne ~20 minut w temperaturze obniżonej do 150 stopni.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia