Pieczony filet z kaczki

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 szt
    filet z kaczki
  • 1 szt
    pomarańcza
  • 1 łyżka
    przyprawy: cynamon
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • opcjonalnie
    jabłko
Kroki
  • marynujemy mięso

    Filety z kaczki nacieramy przyprawami (sól, pieprz, cynamon) i pozostawiamy na kilka godzin w lodówce.

  • wstępna obróbka na patelni

    Nacinamy skórkę i smażymy ~10 minut skórką w dół.

  • pieczemy

    Do naczynia żaroodpornego wkładamy filety z kaczki i obraną ze skórki i pokrojoną pomarańczę (możemy dodatkowo jeszcze oprószyć cynamonem i obłożyć pokrojonym jabłkiem). Pieczemy ~30 minut w temperaturze 200 stopni lub ~1,5 godziny w temperaturze 90 stopni (wolno opiekana). Dodatkowo możemy dopiec skórkę żeby była chrupiąca - krótko w wyższej temperaturze (opcja grill).

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)