Szpinakowy kurczak

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 szt
    pałki kurczaka
  • 300 g
    szpinak
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • dekoracyjnie
    ser typu parmezan

(+oliwka do podsmażenia)

Kroki
  • podsmażamy kurczaka

    Pałki kurczaka doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oliwce kilkakrotnie obracając - smażymy pod przykryciem żeby dodatkowo mięso poddusić - około 10 minut. Po usmażeniu lekko „szarpiemy” mięso na mniejsze kawałki i trzymamy w cieple.

     

  • przygotowujemy szpinak

    Na tej samej patelni podsmażamy chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek i dodajemy szpinak partiami. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy aż "zwiędnie".

     

  • łączymy danie

    Jak szpinak nie jest już wodnisty (odparuje nadmiar soku) dodajemy poszarpane kawałki kurczaka, mieszamy i chwilę podgrzewamy, żeby smaki się połączyły. Dekoracyjnie możemy posypać startym parmezanem.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)