Pieczona gęś

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 szt
    filet z gęsi
  • 1 szt
    pomarańcza
  • 1 łyżka
    przyprawy: cynamon
  • 1 łyżka
    przyprawy: majeranek
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
Kroki
  • marynujemy mięso

    Filety z gęsi nacieramy przyprawami (sól, pieprz, cynamon, majeranek) i odstawiamy na kilka minut żeby się przegryzło.

  • wstępna obróbka na patelni

    Nacinamy skórkę i smażymy skórką w dół - na małym ogniu, do wytopienia tłuszczu.

  • pieczemy

    Do naczynia żaroodpornego wkładamy filety z gęsi i obraną ze skórki i pokrojoną pomarańczę (możemy dodatkowo jeszcze oprószyć cynamonem). Pieczemy ~30 minut w temperaturze 220 stopni lub ~1,5 godziny w temperaturze 130 stopni (wolno opiekana). Dodatkowo możemy dopiec skórkę żeby była chrupiąca - krótko w wyższej temperaturze (opcja grill).

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia