- przygotowanie pulpetów
W dużej misce mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą, startą (lub drobno posiekaną) cebulę, łyżkę koperku i przyprawy (pieprz, sól, czosnek, majeranek). Zwilżamy ręce wodą żeby się nie kleiły i formujemy kule. Możemy je krótko obsmażyć na patelni żeby stworzyć delikatną skórkę utrzymującą soczystość mięsa albo od razu gotować w bulionie.
- gotowanie
Do dużego garnka wlewamy bulion i wkładamy do niego (podsmażone uprzednio) pulpety, gotujemy ~20 minut.
- przygotowanie sosu
Na łyżce masła podsmażamy łyżkę mąki i dolewamy chochlę bulionu w którym gotują się pulpety. Dodajemy śmietankę, posiekany koperek i sok z cytryny. Wlewamy do garnka z pulpetami.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







