Tatar wołowy

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 400 g
    wołowina
  • 2 szt
    żółtko jajka
  • 1 szt
    cebula
  • 2 szt
    ogórek kiszony
  • 2 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 1 łyżka
    musztarda
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • opcjonalnie
    kapary
  • opcjonalnie
    oliwki czarne
  • opcjonalnie
    marynowane grzyby

Proporcje na 2 porcje.

Najlepsze w tym celu mięso to polędwica wołowa, ewentualnie ligawa lub udziec. Bardzo świeże.

  1. Z mięsa usuwamy ewentualne błony i ścięgna
  2. Mięso mielimy, siekamy lub skrobiemy nożem (dwie ostatnie metody zapewnią lepszą soczystość mięsa bez miażdżenia włókien)
  3. Dłonią mieszamy z oliwką, solą, pieprzem, musztardą, ugniatamy przez kilka minut
  4. Formujemy 2 porcje z wgłębieniem na żółtko (jajko możemy uprzednio sparzyć), obkładamy posiekaną cebulą, ogórkiem i ulubionymi dodatkami (np. kapary, oliwki, marynowane grzyby)
  5. Podajemy natychmiast

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂