- przygotowujemy kruszonkę do schłodzenia
Zagniatamy mąkę (30g) z cukrem (20g), miękkim masłem (25g) i cukrem waniliowym (łyżeczka) - wyrobioną kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na na czas przygotowania chałki.
- przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Do lekko ciepłego mleka (max 37 ºC) dodajemy drożdże (40g), pozostały cukier (50g), pozostały cukier waniliowy, pozostałe masło (100g) i tyle mąki żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby drożdże zaczęły pracować.
- wyrabiamy ciasto drożdżowe
Łączymy ze sobą mąkę (to co nam zostało z 550g po dodaniu do zaczynu), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka, miękkie masło (100g) i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.
- odstawiamy do wyrośnięcia
Przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ~30 minut.
- formujemy 2 chałki i dajemy im wyrosnąć przed pieczeniem
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat, dzielimy na pół (będzie na 2 chałki). Każdą z 2 porcji ciasta dzielimy na 3 równe części, formujemy wałki i zaplatamy je w bułeczkowy warkocz. Obie zaplecione chałki przekładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka/kilkanaście minut - na czas nagrzewania piekarnika (180 ºC).
- posypujemy i pieczemy
Obie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ~25 minut w temperaturze 180 ºC.
Kroki








