Drożdżowa chałka z kruszonką

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 550+30 g
    mąka pszenna
  • 100+25 g
    masło
  • 50+20 g
    cukier
  • 1+1 szt
    jajko
  • 2 szt
    żółtko jajka
  • 40 g
    drożdże świeże
  • 150 g
    mleko
  • 20 g
    cukier waniliowy
  • szczypta
    przyprawy: sól

(w tym 1 jajko do posmarowania chałki przed pieczeniem)

Kroki
  • przygotowujemy kruszonkę do schłodzenia

    Zagniatamy mąkę (30g) z cukrem (20g), miękkim masłem (25g) i cukrem waniliowym (łyżeczka) - wyrobioną kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na na czas przygotowania chałki.

  • przygotowujemy zaczyn drożdżowy

    Do lekko ciepłego mleka (max 37 ºC) dodajemy drożdże (40g), pozostały cukier (50g), pozostały cukier waniliowy, pozostałe masło (100g) i tyle mąki żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby drożdże zaczęły pracować.

  • wyrabiamy ciasto drożdżowe

    Łączymy ze sobą mąkę (to co nam zostało z 550g po dodaniu do zaczynu), wyrośnięty zaczyn drożdżowy, cukier waniliowy, 1 jajko, 2 żółtka, miękkie masło (100g) i szczyptę soli. Wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

  • odstawiamy do wyrośnięcia

    Przekładamy do dużej miski, przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ~30 minut.

  • formujemy 2 chałki i dajemy im wyrosnąć przed pieczeniem

    Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką blat, dzielimy na pół (będzie na 2 chałki). Każdą z 2 porcji ciasta dzielimy na 3 równe części, formujemy wałki i zaplatamy je w bułeczkowy warkocz. Obie zaplecione chałki przekładamy na blachę i zostawiamy do wyrośnięcia na kilka/kilkanaście minut - na czas nagrzewania piekarnika (180 ºC).

  • posypujemy i pieczemy

    Obie chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ~25 minut w temperaturze 180 ºC.

Zdjęcia