Kergulena z piekarnika

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 płaty
    kergulena
  • 2 łyżki
    masło
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 200 g
    ser typu parmezan
  • 4 łyżki
    sok z cytryny
  • szczypta
    przyprawy: pieprz czarny

(kergulenę kupujemy w wersji filetowanej lub samodzielnie patroszymy)

  1. Fileta z kerguleny moczymy przez ~15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem 2 łyżek soku z cytryny, następnie osuszamy papierowym ręcznikiem
  2. Płaty ryby układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy pieprzem i pieczemy ~10 minut w temperaturze 200 stopni
  3. Po ~10 minutach pieczenia rybę smarujemy masłem, skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy parmezanem
  4. Pieczemy kolejne ~10 minut w temperaturze 180 stopni

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂