- doprawiamy mięso i formujemy burgery
Zmieloną wołowinę (antrykot, łopatkę lub rostbef) doprawiamy solą, pieprzem i łyżką musztardy. Delikatnie mieszamy z przyprawami – nie ugniatamy, by zachować soczystość. Formujemy 4 burgery i schładzamy ~15 min w lodówce (schładzanie kotletów wołowych w lodówce przed smażeniem zapobiega ich rozpadowi na patelni, stabilizuje kształt i ułatwia utrzymanie struktury podczas obracania).
- przygotowujemy dodatki do burgerów
Kiedy mięso się chłodzi przygotowujemy dodatki do burgerów:
CEBULA: obieramy i kroimy w plastry
OGÓRKI KISZONE: kroimy w plastry
POMIDORKI KOKTAILOWE: kroimy w połówki lub ćwiartki
CHEDDAR: kroimy 4 plastry sera
NATKA: dzielimy na mniejsze gałązki lub siekamy
Mamy w rejonie ketchup, musztardę i/lub inny preferowany sos.
- smażymy / grillujemy mięso
Burgery smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Po zgrillowaniu dajemy im minutkę odpocząć zanim złożymy burgerowe kanapki - żeby mięso puściło ewentualny sok wcześniej niż na toście ;)
- podgrzewamy tosty i układamy burgery
Kiedy mięso odpoczywa po zgrillowaniu mamy akurat czas na toster. Bezpośrednio po podgrzaniu pieczywa w tosterze przykrywamy gorące tosty przygotowanymi dodatkami (cheddar, burger, dodatki warzywne i sos)
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







