Wielkanocne naleśniki

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 2 st
    jajko
  • 2 szklanki
    mąka pszenna
  • 1,5 szklanki
    mleko
  • 1,5 szklanki
    woda gazowana
  • 1 łyżka
    masło
  • 2 szczypty
    przyprawy: sól

+ tłuszcz do smażenia (wedle uznania) jeśli nie dysponujemy beztłuszczową nieprzywierającą patelnią

Miksujemy wszystkie składniki na jednolitą masę (dodajemy roztopioną łyżkę masła aby ciasto nie przywierało). Smażymy porcje w kształcie foremek – aby przełożyć je na drugą stronę musimy je już wyjąć z patelni. Po wyjęciu dekorujemy owocami (np. maliny) i cukrem pudrem.

Uwaga: używamy foremek tylko z takich materiałów które nie roztopią nam się na patelni pod wpływem ciepła (+dobrze jest je posmarować od wewnątrz lekko masłem żeby naleśniki łatwo nam wyszły z formy a nie przyssały się do niej bez możliwości wyjęcia ich bez utraty kształtu…).

Zamiast wody gazowanej można użyć zwykłej, lecz naleśniki na wodzie gazowanej są zdecydowanie smaczniejsze. 

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂

Zdjęcia