- zagniatamy ciasto i zostawiamy

W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy droższe, dodajemy partiami mąkę i solimy. Wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ~1,5 godziny.
- ponownie zagniatamy ciasto i zostawiamy
Ponownie wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne ~30 minut.
- dzielimy na części

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne ~30 minut.
- formujemy bagietki i zostawiamy

Z każdej z kul formujemy bagietki: delikatnie spłaszczamy kulę na kształt zbliżony do prostokąta. Nie rolujemy. Dłuższe brzegi ciasta składamy do środka jakbyśmy zamykali coś w środku przykrywając z prawej i lewej warstwą ciasta. Uformuje się węższy prostokąt z którego tworzymy już wałek nadając mu kształt bagietki. Przekładamy na blat układając łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką kuchenną i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ~30 minut.
- pieczemy

Wyrośnięte bagietki ukośnie nacinamy. Bagietki wkładamy do rozgrzanego piekarnika wrzucając na niższy poziom kilka kostek lodu - w jakimś żaroodpornym pojemniku lub bezpośrednio na blachę wsadzoną poziom niżej. Pieczemy ~25 minut w temperaturze 250 stopni .
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki
















