Bagietki

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 10 g
    drożdże świeże
  • 520 g
    mąka pszenna
  • kilka szt
    kostki lodu
  • 330 ml
    przegotowana woda
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
Kroki
  • zagniatamy ciasto i zostawiamy

    W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy droższe, dodajemy partiami mąkę i solimy. Wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ~1,5 godziny.

  • ponownie zagniatamy ciasto i zostawiamy

    Ponownie wyrabiamy (ręcznie lub hakiem). Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne ~30 minut.

  • dzielimy na części

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne ~30 minut.

  • formujemy bagietki i zostawiamy

    Z każdej z kul formujemy bagietki: delikatnie spłaszczamy kulę na kształt zbliżony do prostokąta. Nie rolujemy. Dłuższe brzegi ciasta składamy do środka jakbyśmy zamykali coś w środku przykrywając z prawej i lewej warstwą ciasta. Uformuje się węższy prostokąt z którego tworzymy już wałek nadając mu kształt bagietki. Przekładamy na blat układając łączeniem do dołu, przykrywamy ściereczką kuchenną i ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ~30 minut.

  • pieczemy

    Wyrośnięte bagietki ukośnie nacinamy. Bagietki wkładamy do rozgrzanego piekarnika wrzucając na niższy poziom kilka kostek lodu - w jakimś żaroodpornym pojemniku lub bezpośrednio na blachę wsadzoną poziom niżej. Pieczemy ~25 minut w temperaturze 250 stopni .

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia