Szybki barszczyk

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 400 g
    burak
  • 3 ząbki
    czosnek
  • 1 l
    przegotowana woda
  • 2 szt
    ziemniak
  • 2 kostki
    bulion warzywny
  • 2 łyżki
    sok z cytryny
  • 100 g
    śmietana 30%
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 3 ziarna
    przyprawy: ziele angielskie
  • 2 szt
    przyprawy: liść laurowy

Buraki rozdrabniamy na taką formę jaką lubimy w zupie czyli kroimy w kosteczkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na inną formę – oby w wystarczająco małych kawałkach aby szybko się ugotowały. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę (małe mogą się za szybko rozgotować i zintegrować z płynną częścią zupy…).

W dużym garnku wodą zalewamy rozdrobnione buraki i pokrojone ziemniaki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, domowe kostki bulionu, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez ~20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, a jak zupa chwilę przestygnie na koniec także śmietanę. Jeśli lubimy zupę w wersji docelowej wyjmujemy z niej liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂