Buraki rozdrabniamy na taką formę jaką lubimy w zupie czyli kroimy w kosteczkę, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub rozdrabniamy na inną formę – oby w wystarczająco małych kawałkach aby szybko się ugotowały. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę (małe mogą się za szybko rozgotować i zintegrować z płynną częścią zupy…).
W dużym garnku wodą zalewamy rozdrobnione buraki i pokrojone ziemniaki, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, domowe kostki bulionu, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy pod przykryciem przez ~20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny, a jak zupa chwilę przestygnie na koniec także śmietanę. Jeśli lubimy zupę w wersji docelowej wyjmujemy z niej liście laurowe i ziarna ziela angielskiego.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂







