- przygotowanie musu dyniowego
Obieramy dynię, miksujemy ją na mus. Dodajemy masło i 50g miodu, kilka minut gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
- przygotowanie ciasta drożdżowego

Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Dodajemy 1 jajko, imbir, mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy mus dyniowy i ponownie wyrabiamy ciasto.
- czekamy aż wyrośnie...

Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ~1 godzinę.
- formujemy bułki i pieczemy

Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy ~8 bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i dajemy im jeszcze chwilę podrosnąć do czasu nagrzania się piekarnika do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką miodu (~20g), opcjonalnie możemy dodatkowo posypać cukrem waniliowym. Pieczemy przez ~22 minuty w temperaturze 200 stopni.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki











