Bułeczki dyniowe

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 250 g
    dynia
  • 10 g
    masło
  • 50+20 g
    miód
  • 140 g
    mleko
  • 1+1 szt
    jajko
  • 20 g
    drożdże świeże
  • 20 g
    cukier brązowy
  • 500 g
    mąka pszenna
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: cynamon
  • opcjonalnie
    cukier waniliowy
  • szczypta
    przyprawy: imbir mielony

(najlepsza w tym celu odmiana dyni to Hokkaido)

Kroki
  • przygotowanie musu dyniowego

    Obieramy dynię, miksujemy ją na mus. Dodajemy masło i 50g miodu, kilka minut gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

  • przygotowanie ciasta drożdżowego

    Do lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże i cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia się składników. Dodajemy 1 jajko, imbir, mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy mus dyniowy i ponownie wyrabiamy ciasto.

  • czekamy aż wyrośnie...

    Wyrobione ciasto drożdżowe przykrywamy czystą ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ~1 godzinę.

  • formujemy bułki i pieczemy

    Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, formujemy ~8 bułek i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i dajemy im jeszcze chwilę podrosnąć do czasu nagrzania się piekarnika do 200 stopni. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy jajkiem wymieszanym z łyżką miodu (~20g), opcjonalnie możemy dodatkowo posypać cukrem waniliowym. Pieczemy przez ~22 minuty w temperaturze 200 stopni.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia