Carpaccio z kaparami

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 150 g
    wołowina
  • 3 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 2 łyżki
    kapary
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • 2 garście
    rukola
  • szczypta
    przyprawy: pieprz czarny
  • 30 g
    ser typu parmezan
  • 1 łyżka
    sok z cytryny

(WOŁOWINA: świeża polędwica wołowa, bez ścięgien)

  1. Polędwicę zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy ~30 minut w zamrażarce (będzie wygodniej pokroić je na cienkie plastry)
  2. Kroimy w bardzo cienkie plastry, każdy z plastrów możemy dodatkowo zbić tłuczkiem przez folię (na tyle delikatnie żeby plastry się nie rozpadły ale żeby się „rozklepały” na soczyste plasterki)
  3. Układamy plastry polędwicy na talerzu tak aby tworzyły okrąg
  4. Rukolę mieszamy z łyżką oliwy, sokiem z cytryny, solą i pieprzem – robimy z nich „kopiec” na wachlarzu z mięsa, posypujemy kaparami i płatkami sera
  5. Możemy na koniec dodatkowo skropić całość resztą oliwką, cytryną i doprawić świeżo mielonym pieprzem tuż przed podaniem

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂