Chleb miodowy

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 20 g
    drożdże świeże
  • 1 łyżeczka
    kakao
  • 1,5 szklanki
    przegotowana woda
  • 375 g
    mąka pszenna
  • 1 łyżka
    miód
  • 50 g
    siemię lniane
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól
Kroki
  • mieszamy składniki na niezbyt gęsty płyn

    W dużej misce rozpuszczamy w lekko ciepłej wodzie miód, drożdże i kakao. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy aż powstanie jednolita półpłynna masa (konsystencja powinna być dość rzadka), na koniec dorzucamy ziarna siemienia.

  • odstawiamy do wyrośnięcia

    Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~30 minut.

  • pieczemy

    Wyrośniętą masę lekko mieszamy i przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do ~220 stopni (w tym czasie ciasto niech jeszcze podrośnie sobie w formie). Przed wstawieniem do piekarnika możemy posypać ulubionymi dodatkami (np. czarnuszka czy inne - co kto lubi). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, po ~10 minutach zmniejszamy temperaturę do ~200 stopni i pieczemy przez godzinę.

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia