Chłodnik z botwiny

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1 pęczek
    botwina
  • 20 g
    masło
  • 1 szt
    ogórek świeży
  • 1 pęczek
    rzodkiewka
  • 1 pęczek
    koperek
  • 500 g
    przegotowana woda
  • 500 g
    kefir
  • 250 g
    jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól
  • pół łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżka
    sok z cytryny
  • 6 szt
    jajko
  1. JAKA: gotujemy na twardo, studzimy
  2. KOPEREK: siekamy
  3. OGÓREK: kroimy w kosteczkę lub cienkie półtalarki
  4. RZODKIEWKI: kroimy w cienkie półtalarki
  5. BOTWINA: buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę, a łodygi i liście szatkujemy
  1. buraki podduszamy kilka minut na maśle, dodajemy pokrojone łodygi i liście, dolewamy wodę i gotujemy pod przykryciem przez ~15 minut
  2. po przestudzeniu dodajemy jogurt, kefir i przyprawy (sól, pieprz, sok z cytryny) i miksujemy na gładki krem
  3. schładzamy w lodówce
  4. pozostałe składniki (jajka, ogórki, rzodkiewki, koperek) podajemy do schłodzonej zupy bezpośrednio przed podaniem

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂