Szybkie ciasto na pizzę (1,5h)

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    mąka pszenna
  • 30 g
    drożdże świeże
  • 250 g
    przegotowana woda
  • 1 łyżeczka
    cukier
  • 2 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól

Rozpuszczamy drożdże w lekko ciepłej wodzie z cukrem. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~1,5 godziny. Po tym czasie mamy ciasto gotowe na pizzę na grubym cieście (na wielkość blachy z piekarnika) albo na kilka cienkich placków w zależności od upodobań.

Pieczemy z ulubionymi dodatkami ~17 minut w temperaturze 220 stopni (jeśli wersja gruba) lub ~3 minuty (jeśli wersja cienka na kamieniu do pieczenia).

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂

Zdjęcia