Domowe kabanosy z piekarnika

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 300 g
    wieprzowina
  • 1 łyżka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 50 g
    przegotowana woda
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: ostra papryka
  • 1 łyżka
    przyprawy: czosnek granulowany
  • 1 łyżka
    przyprawy: słodka papryka
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól
Kroki
  • doprawiamy mięso

    Mieloną wieprzowinę mieszamy z pozostałymi składnikami. Możemy dalej działać od razu albo zostawić w lodówce na noc żeby się przegryzło.

  • formujemy paluszki mięsne

    Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy kształt kabanosów. Jak widać na załączonym zdjęciu warto skorzystać z rękawa cukierniczego (lub torebki foliowej ze ściętym rogiem) niż bawić się tylką cukierniczą z falistą końcówką w kształcie gwiazdki ;) Jeśli tylka cukiernicza to odpowiednia będzie raczej ta najprostsza o okrągłym przekroju.

  • pieczemy / suszymy

    Suszymy w piekarniku nagrzanym do 70 stopni przez ~6 godzin.

Zdjęcia