Gyros z piekarnika

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 300 g
    wieprzowina
  • 1 szt
    cebula
  • 0,5 szklanki
    passata pomidorowa
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 5 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 200 g
    jogurt naturalny
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: zioła prowansalskie
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 0,5 łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: słodka papryka
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: ostra papryka

Mięso: zamiast wieprzowiny możemy użyć jagnięciny, baraniny czy kurczaka (drób pieczemy nieco krócej)

Zestaw przypraw dobieramy pod swoje smaki: możemy użyć proponowanych w tym przepisie albo dobrać swój zestaw i rozetrzeć w moździerzu smaki bardziej orientalne czy swoje ulubione: gorczycę, goździki, kolendrę, kumin, ziarna pieprzu i ziele angielskie)

Obok/zamiast zwykłej cebuli żółtej możemy użyć czerwonej bardziej charakterystycznej smakowo.

Kroki
  • mielimy i doprawiamy mięso

    W dużej misce mieszamy wszystkie składniki (cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy albo mielimy wraz z mięsem, dodajemy przyprawy, jogurt, passatę i oliwkę), możemy odstawić na trochę do lodówki żeby się przegryzło (ale nie jest to mus). Wyjmujemy na papier do pieczenia.

  • rozwałkowujemy

    Masę mięsną rozwałkowujemy na cienki placek przez papier do pieczenia (złożony na pół).

  • składamy zawinięte w papier mięso
  • pieczemy

    Pieczemy ~50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu rozwijamy i rwiemy na mniejsze kawałki.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)