Najpierw przygotowujemy bazę do foremek:
- Przygotowujemy sobie żaroodporne foremki (to proporcje na ~6 sztuk)
- Połowę cukru wsypujemy do garnka i delikatnie go podgrzewamy aż się skarmelizuje (nie mieszamy)
- Lejący karmel wlewamy do foremek aby zastygł na dnie (to będzie nasza „skorupka” na górze flanu)
Następnie krem:
- Gotujemy mleko doprawiając je ziarnkami wanilii i uważając żeby nie wykipiało (jeśli zamiast świeżej laski wanilii używamy cukru waniliowego zwykłego cukru dajemy odpowiednio mniej), studzimy
- Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na szybkich obrotach na puszystą masę, łączymy z ugotowanym mlekiem i przelewamy do foremek przykrywając dolną warstwę karmelu
Pieczemy: foremki wstawiamy do większego naczynia i zalewamy/otaczamy wrzątkiem – flany pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni przez ~45 minut
I schładzamy: studzimy i schładzamy w lodówce
Wskazówka praktyczna: garnek po karmelu napełniamy wodą i gotujemy – resztki karmelowej skorupy same rozpuszczą się w wodzie
Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂







