Flan

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 600 ml
    mleko
  • 3 szt
    jajko
  • 2 szt
    żółtko jajka
  • 150 g
    cukier
  • 1 laska
    laska wanilii

Najpierw przygotowujemy bazę do foremek:

  1. Przygotowujemy sobie żaroodporne foremki (to proporcje na ~6 sztuk)
  2. Połowę cukru wsypujemy do garnka i delikatnie go podgrzewamy aż się skarmelizuje (nie mieszamy)
  3. Lejący karmel wlewamy do foremek aby zastygł na dnie (to będzie nasza „skorupka” na górze flanu)

Następnie krem:

  1. Gotujemy mleko doprawiając je ziarnkami wanilii i uważając żeby nie wykipiało (jeśli zamiast świeżej laski wanilii używamy cukru waniliowego zwykłego cukru dajemy odpowiednio mniej), studzimy
  2. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na szybkich obrotach na puszystą masę, łączymy z ugotowanym mlekiem i przelewamy do foremek przykrywając dolną warstwę karmelu

Pieczemy: foremki wstawiamy do większego naczynia i zalewamy/otaczamy wrzątkiem – flany pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 170 stopni przez ~45 minut

I schładzamy: studzimy i schładzamy w lodówce

Wskazówka praktyczna: garnek po karmelu napełniamy wodą i gotujemy – resztki karmelowej skorupy same rozpuszczą się w wodzie

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂