- 1) przygotowanie ciasta drożdżowego
Do miski z lekko ciepłą wodą wsypać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać aż powstanie jednolity płyn. Dodać mąkę, 1 łyżeczkę soli i część przygotowanej oliwki (15 g). Na obsypanym mąką blacie wyrobić ciasto na puszystą masę. Ciasto przełożyć do miski, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
- 2) przygotowanie i pieczenie
Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Dłonie natłuszczamy oliwką i przekładamy wyrośnięte ciasto na przygotowaną wcześniej blachę. Robimy palcami zagłębienia w cieście. Wkładamy do nich przekrojone na pół pomidorki. Smarujemy powierzchnię całego placka (łącznie z pomidorkami) resztą oliwki z oregano, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Piec 20-25 min (200°C).
Kroki







