Grillowany comber z sarny

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1 kg
    sarnina
  • 5 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 100 ml
    wino czerwone
  • 1 łyżka
    miód
  • przyprawy: jałowiec
  • przyprawy: rozmaryn
  • przyprawy: sól
  • przyprawy: pieprz czarny
  • przyprawy: tymianek
  1. Oczyszczamy comber: usuwamy błony i ewentualny nadmiar tłuszczu, mięso płuczemy i osuszamy
  2. Formujemy steki/medaliony: kroimy plastry o grubości 3–4 cm w poprzek włókien
  3. Marynujemy: nacieramy steki mieszanką (oliwka, czerwone wino, przeciśnięty przez praskę czosnek, miód, rozmaryn, tymianek, jałowiec, sól i pieprz​) i schładzamy w lodówce przez ~2 godziny
  4. Przygotowujemy: przed smażeniem/grillowaniem wyjmujemy już mięso z lodówki żeby ogrzało się do temperatury pokojowej​
  5. Grillujemy: mocno nagrzewamy suchą patelnię i rumienimy mięso po ~3 minuty z każdej strony, aby zrobić wyraźną, karmelizowaną skórkę (wnętrze będzie po tym czasie na poziomie medium rare), można jeszcze podkręcić nieco smak dodając na patelnię masło klarowane, ząbek czosnku i rozmaryn i jedziemy tak z grillowaniem przez kolejne ~2 minuty
  6. Stabilizujemy: po zdjęciu z patelni przykrywamy na kilka minut (soki się ustabilizują)

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂