Gulaszowa

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    wołowina
  • 200 g
    cebula
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 400 g
    passata pomidorowa
  • 1 łyżka (czubata)
    koncentrat pomidorowy
  • 500 ml
    bulion warzywny
  • 500 ml
    przegotowana woda
  • 200 g
    papryka czerwona
  • 200 g
    papryka zielona
  • 200 g
    ziemniak
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: ostra papryka
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: majeranek
  • 2 łyżki
    przyprawy: słodka papryka
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: kminek
  • 3 szt
    przyprawy: liść laurowy
  • 3 ziarna
    przyprawy: ziele angielskie

Jeśli dysponujemy wokiem doskonale się nada do wykonania w nim zupy, jeśli nie poradzimy sobie na patelni (pkt 1-3) a potem przełożymy do dużego garnka (od pkt 4)

  1. Poddusić na oliwce posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  2. Dodać część przypraw (paprykę słodką i ostrą, majeranek i kminek) i poddusić
  3. Dodać pokrojone w kostkę mięso wołowe i poddusić kilka minut
  4. Dolać bulion, wodę, passatę i koncentrat pomidorowy, dodać pieprz, sól ziele angielskie i liście laurowe i gotować ~20 minut
  5. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować kolejne ~20 minut
  6. Dodać pokrojone w kostkę obie papryki i gotować kolejne ~10 minut

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂