Koperkowe pulpety

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    mięso mielone z indyka
  • 1 pęczek
    koperek
  • 1 szt
    cebula
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 1 szt
    jajko
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 3 łyżki
    bułka tarta
  • 1 łyżeczka
    sok z cytryny
  • 1/4 szklanki
    mleko
  • 500 ml
    bulion warzywny
  • 200 ml
    śmietana 30%
  • szczypta
    przyprawy: majeranek
  • szczypta
    przyprawy: czosnek granulowany

(+opcjonalnie łyżka mąki do zagęszczenia sosu)

Kroki
  • przygotowanie pulpetów

    W dużej misce mieszamy mięso, jajko, bułkę tartą, startą (lub drobno posiekaną) cebulę, łyżkę koperku i przyprawy (pieprz, sól, czosnek, majeranek). Zwilżamy ręce wodą żeby się nie kleiły i formujemy kule. Możemy je krótko obsmażyć na patelni żeby stworzyć delikatną skórkę utrzymującą soczystość mięsa albo od razu gotować w bulionie.

  • gotowanie

    Do dużego garnka wlewamy bulion i wkładamy do niego (podsmażone uprzednio) pulpety, gotujemy ~20 minut.

  • przygotowanie sosu

    Na łyżce masła podsmażamy łyżkę mąki i dolewamy chochlę bulionu w którym gotują się pulpety. Dodajemy śmietankę, posiekany koperek i sok z cytryny. Wlewamy do garnka z pulpetami.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)