Krem z buraków

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 300 g
    burak
  • 1 szt
    cebula
  • 100 g
    ziemniak
  • 3 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 500 ml
    bulion warzywny
  • 500 ml
    przegotowana woda
  • 1 łyżeczka
    chrzan
  • 1 łyżeczka
    miód
  • 100 g
    śmietana 30%
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • szczypta
    przyprawy: ostra papryka
  • dekoracyjnie
    natka pietruszki

Jeśli dysponujemy wokiem doskonale się nada do wykonania w nim zupy, jeśli nie – poradzimy sobie na patelni (pkt 1) a potem przełożymy do dużego garnka (pkt 2-4)

Całość i tak będziemy na końcu miksować na krem więc wszystkie warzywa kroimy dowolnie

  1. Cebulę podsmażamy na oliwce
  2. Zalewamy bulionem, dolewamy wodę
  3. Dodajemy pokrojone buraki, ziemniaki i przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka)
  4. Gotujemy ~25 minut
  5. Dodajemy śmietanę, chrzan i miód i miksujemy na gładki krem
  6. Dekorujemy posiekaną natką

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂