Krem z topinamburu

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    topinambur
  • 2 szt
    cebula
  • 1 ząbek
    czosnek
  • 300 g
    ziemniak
  • 3 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 700 ml
    bulion warzywny
  • 200 ml
    mleczko kokosowe
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • dekoracyjnie
    kiełki rzodkiewki

Jeśli dysponujemy wokiem doskonale się nada do wykonania w nim zupy, jeśli nie – poradzimy sobie na patelni (pkt 2-3) a potem przełożymy do dużego garnka (pkt 4-5)

Całość i tak będziemy na końcu miksować na krem więc wszystkie warzywa kroimy dowolnie

  1. Obieramy warzywa
  2. Cebule i czosnek podsmażamy na oliwce
  3. Dodajemy pokrojony topinambur i pokrojone ziemniaki
  4. Dolewamy bulion, solimy i gotujemy ~20 minut
  5. Dodajemy mleczko kokosowe i miksujemy na gładki krem
  6. Dekorujemy (np. kiełkami)

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂