- przygotowujemy sos na spód zapiekanki
Kroimy cebulę i lekko podsmażamy na oliwce.Dodajemy pokrojoną paprykę, passatę pomidorową i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Podduszamy, studzimy, miksujemy na gładki sos.
- przygotowujemy warzywa na zapiekankę
cukinia: kroimy w plastry
bakłażan: kroimy w plastry, solimy żeby puścił sok, odstawiamy na sitku do odsączenia, grillujemy - - na beztłuszczowej patelni / grillu (bez tego etapu może dodać zapiekance gorzki smak)
pomidory: sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry
ser mozarella: kroimy w plastry
- układamy mozaikę z warzyw i zapiekamy

Do naczynia żaroodpornego (lub blachy do ciasta) wlewamy zmiksowany sos - na nim układamy mozaikę z warzyw i sera (bakłażan, ser, pomidor, cukinia - i tak w kółko). Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ~60 minut w temperaturze 200 stopni. Po godzinie pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze ~10 minut bez przykrycia (opcja grill).
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki











