Tian prowansalski / zapiekanka ratatouille

    Trzy WiedźmyAutor Przepisu
    Składniki
    • 1 szt
      cebula
    • 1 szt
      papryka czerwona
    • 30 g
      oliwa z oliwek
    • 1 szt
      cukinia
    • 1 szt
      bakłażan
    • 5 szt
      pomidor
    • 1 kulka
      ser mozarella
    • szczypta
      przyprawy: sól
    • szczypta
      przyprawy: pieprz czarny
    • szczypta
      przyprawy: zioła prowansalskie
    Kroki
    • przygotowujemy sos na spód zapiekanki

      Kroimy cebulę i lekko podsmażamy na oliwce.Dodajemy pokrojoną paprykę, passatę pomidorową i przyprawy (sól, pieprz, zioła prowansalskie). Podduszamy, studzimy, miksujemy na gładki sos.

    • przygotowujemy warzywa na zapiekankę

      cukinia: kroimy w plastry

      bakłażan: kroimy w plastry, solimy żeby puścił sok, odstawiamy na sitku do odsączenia, grillujemy - - na beztłuszczowej patelni / grillu (bez tego etapu może dodać zapiekance gorzki smak)

      pomidory: sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plastry

      ser mozarella: kroimy w plastry

    • układamy mozaikę z warzyw i zapiekamy

      Do naczynia żaroodpornego (lub blachy do ciasta) wlewamy zmiksowany sos - na nim układamy mozaikę z warzyw i sera (bakłażan, ser, pomidor, cukinia - i tak w kółko). Posypujemy ziołami prowansalskimi i pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ~60 minut w temperaturze 200 stopni. Po godzinie pieczenia zdejmujemy folię i podpiekamy jeszcze ~10 minut bez przykrycia (opcja grill).

       

      Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

    Zdjęcia