- 1) marynujemy

W dużej misce marynujemy mięso w winie: kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obrane szalotki, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.
- 2) przygotowujemy składniki do duszenia
Marynatę przecedzamy przez spore sitko tak aby mieć do dalszej obróbki osobno kurczaka, osobno cebulę, pieczarki i czosnek, osobno wino i osobno przyprawy.
- 3) podsmażamy co trzeba
W dużym garnku (żeliwny byłby w sam raz) podsmażamy pokrojony w kostkę/paski wędzony boczek. Wyjmujemy boczek i na wytopionym z niego tłuszczu (z dodatkiem łyżki masła) podsmażamy wyjęte z marynaty szalotki i pieczarki - po ich zrumienieniu dodajemy także ząbki czosnku. Finalnie dokładamy także kurczaka i boczek i kilka minut podsmażamy wszystko razem.
- 4) łączymy i dusimy

Zalewamy przecedzonym winem z marynaty, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy + ponownie liście laurowe i tymianek. Jeśli mamy zbyt mało płynu dopełniamy wodą tak żeby zbyt dużo składników nie wystawało. Dusimy przez minimum 1 godzinę. Pod koniec doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.
- 5) opcjonalnie zagęszczamy
Jeśli sos jest już zredukowany i esencjonalny, ale chcemy dodatkowo go zagęścić możemy dodać łyżkę mąki (aby uniknąć grudek do szklanki z mąką dodajemy trochę płynu z garnka, dokładnie mieszamy i dopiero z powrotem wlewamy do garnka wymieszany już zagęstnik).
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki









