Kurczak po burgundzku / coq au vin

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1,5 kg
    pałki kurczaka
  • 500 ml
    wino czerwone
  • 200 g
    boczek
  • 500 ml
    bulion drobiowy
  • 300 g
    cebula szalotka
  • 2 łyżki
    koncentrat pomidorowy
  • 250 g
    pieczarki
  • gałązka
    przyprawy: tymianek
  • 2 ząbki
    czosnek
  • 2 szt
    przyprawy: liść laurowy
  • 1 łyżka
    masło
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • opcjonalnie 2 łyżki
    mąka pszenna

PIECZARKI: najlepiej te malutkie

WINO: klasyczne czerwone zdecydowanie wytrawne (np. burgundzkie Pinot Noir)

Kroki
  • 1) marynujemy

    W dużej misce marynujemy mięso w winie: kurczaka przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obrane szalotki, obrane ząbki czosnku, liście laurowe i tymianek. Przykrywamy i zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

  • 2) przygotowujemy składniki do duszenia

    Marynatę przecedzamy przez spore sitko tak aby mieć do dalszej obróbki osobno kurczaka, osobno cebulę, pieczarki i czosnek, osobno wino i osobno przyprawy.

  • 3) podsmażamy co trzeba

    W dużym garnku (żeliwny byłby w sam raz) podsmażamy pokrojony w kostkę/paski wędzony boczek. Wyjmujemy boczek i na wytopionym z niego tłuszczu (z dodatkiem łyżki masła) podsmażamy wyjęte z marynaty szalotki i pieczarki - po ich zrumienieniu dodajemy także ząbki czosnku. Finalnie dokładamy także kurczaka i boczek i kilka minut podsmażamy wszystko razem.

  • 4) łączymy i dusimy

    Zalewamy przecedzonym winem z marynaty, dodajemy bulion, koncentrat pomidorowy + ponownie liście laurowe i tymianek. Jeśli mamy zbyt mało płynu dopełniamy wodą tak żeby zbyt dużo składników nie wystawało. Dusimy przez minimum 1 godzinę. Pod koniec doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem.

  • 5) opcjonalnie zagęszczamy

    Jeśli sos jest już zredukowany i esencjonalny, ale chcemy dodatkowo go zagęścić możemy dodać łyżkę mąki (aby uniknąć grudek do szklanki z mąką dodajemy trochę płynu z garnka, dokładnie mieszamy i dopiero z powrotem wlewamy do garnka wymieszany już zagęstnik).

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)