Piernik dojrzewający z powidłami

    Trzy WiedźmyAutor Przepisu
    Składniki
    • 150 g
      masło
    • 250 g
      miód
    • 180 g
      cukier
    • 500 g
      mąka pszenna
    • 1 szt
      jajko
    • 2 szt
      żółtko jajka
    • 2 łyżki
      przyprawy: korzenna
    • 80 ml
      mleko
    • 1,5 łyżeczki
      soda oczyszczona
    • 50 g
      orzechy włoskie

    plus powidła do przełożenia, alkohol do nasączenia i polewa do dekoracji

    Kroki
    • 1) przygotowanie ciasta

      W garnku gotujemy razem masło, cukier i miód, zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie dodajemy mąkę, jajka, żółtka i przyprawę korzenną. Do masy dolewamy mleko, sodę i drobno posiekane orzechy. Bardzo dokładnie mieszamy na jednolitą masę.

    • 2) dojrzewanie przed upieczeniem

      Masę przekładamy do szklanego lub kamiennego naczynia, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 tygodnie.

    • 3) pieczenie piernika

      Ciasto piernikowe zagniatamy na blacie oprószonym mąką i rozprowadzamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (blacha z wyposażenia piekarnika). Pieczemy w temperaturze 180 stopni C (góra i dół bez termoobiegu) przez ok. 30 minut. Ciasto ma się zrumienić i stwardnieć po ostudzeniu.

    • 4) przygotowanie ciasta do ponownego dojrzewania

      Upieczony piernik kroimy na 3 części, lekko nasączamy alkoholem i przekładamy powidłami.

    • 5) finalne dojrzewanie upieczonego piernika

      Zawijamy w folię aluminiową i ponownie odstawiamy w chłodne miejsce na conajmniej tydzień. Na koniec możemy udekorować polewą czekoladową.