Ciasto na pierożki empanadas

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 175 g
    masło
  • 350 g
    mąka pszenna
  • 100 g
    przegotowana woda
  • 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • 1 szt
    jajko
  • wybrany w 3W
    farsz
  • + mleko do posmarowania pierożków

Mieszamy roztopione masło z wodą i solą. Do ciepłego płynu dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i jajko, w dużej misce wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem kuchennym.

Wyrobioną kulę ciasta zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na ~3 godziny (w międzyczasie przygotowujemy farsz do pierożków wedle uznania – w serwisie 3W znajdziesz przepis na farsze według upodobań, albo już wkrótce znajdziesz 🙂 ).

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je ja oprószonym mąką blacie lub od razu dzielimy na ~15 części i każdą z nich rozpłaszczamy dłonią aby uformować okrągłe placuszki. Na każdy placek nakładamy czubatą łyżkę farszu, składamy na pół i sklejamy brzegi jak w tradycyjnych pierogach.

Nadziane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni – po tym czasie powinny być już upieczone i złociste.

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂