Placki dyniowe

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 250 g
    dynia (pulpa)
  • 20 g
    cukier waniliowy
  • 1 szklanka
    mąka pszenna
  • 2 szt
    jajko
  • 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia

(dynia Hokkaido, piżmowa, muscat lub bezłupinowa)

+ tłuszcz do smażenia (wedle uznania) - można też usmażyć na patelni beztłuszczowo

Kroki
  • ubijamy białka

    Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę i odstawiamy.

  • mieszamy

    Żółtka ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy pulpę z upieczonej lub ugotowanej dyni, mąkę i proszek do pieczenia.

  • smażymy aż będą złote i chrupiące

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)