Sałatka z bobem i fetą

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 400 g
    bób
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: sól
  • 150 g
    ser feta
  • 5 łyżek
    jogurt grecki
  • 200 g
    pomidorki koktajlowe
  • 2 łyżki
    sok z cytryny
  • 1 ząbek
    czosnek
  • 2 łyżki
    majonez
  • dekoracyjnie
    szczypiorek
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  1. Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, sokiem z cytryny, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem
  2. Przygotowujemy bób: gotujemy w mocno osolonej wodzie, odcedzamy, hartujemy w zimnej wodzie, obieramy​
  3. Kroimy dodatki: pomidorki kroimy na połówki/ćwiartki, ser feta kroimy w małą kostkę, szczypiorek drobno siekamy ​
  4. Mieszamy: do dużej miski wsypujemy bób, dodajemy pomidorki i kostki fety, wlewamy sos i delikatnie mieszamy, aby część fety lekko się rozmazała​
  5. Schładzamy: sałatkę schładzamy co najmniej ~15 minut, aby sos lekko zgęstniał i składniki przeszły smakiem ziół i czosnku

Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂