Sałatka z grillowanym kurczakiem i cukinią

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 1 szt
    filet z kurczaka
  • 5 łyżek
    oliwa z oliwek
  • 1 szt
    cukinia
  • pół główki
    sałata lodowa
  • 1 szt
    pomidor
  • 1 łyżka
    sok z cytryny
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: pieprz czarny
  • 1 ząbek
    czosnek
  • 2 łyżeczki
    przyprawy: zioła prowansalskie
  • szczypta
    przyprawy: sól
Kroki
  • przygotowujemy sos

    Mieszamy składniki w zakręconym słoiczku energicznie nim wstrząsając (oliwka, cytryna, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich)

  • grillujemy

    Przygotowujemy kurczaka: filety oczyszczamy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze paski, marynujemy w oliwce, ziołach prowansalskich, soli i pieprzu, grillujemy na patelni grillowej po kilka minut z każdej strony, aż będzie dobrze zrumieniony i upieczony w środku; odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i kroimy w paski. Przygotowujemy cukinię: kroimy w plastry, doprawiamy pieprzem i grillujemy krótko z obu stron do wersji al dente (na patelni po grillowaniu kurczaka lub razem)

  • finiszujemy

    W dużej misce mieszamy pokrojoną sałatę lodową z pokrojonym pomidorem i przygotowanym sosem, na zieleninie układamy paski kurczaka i plastry cukinii

     

  • alternatywnie wersja z oliwkami zamiast cukinii:
    Wersja z oliwkami

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)