Sernik chałwowy

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 200 g
    herbatniki
  • 100 g
    masło
  • szczypta
    przyprawy: sól
  • 1 kg
    ser twarogowy gładki
  • 500 g
    ser mascarpone
  • 250 g
    cukier
  • 20 g
    cukier waniliowy
  • 5 szt
    jajko
  • 2 łyżki
    mąka pszenna
  • 2 łyżki
    mąka ziemniaczana
  • 100 g
    chałwa
  • 4 łyżki
    kakao
Kroki
  • przygotowujemy spód sernika

    Herbatniki drobno kruszymy (możemy od razu zmiksować je szczyptą soli i roztopionym masłem). Masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, w której będziemy piec sernik. Podpiekamy spód przez ~10 minut w temperaturze 180 stopni, Podpieczony spód możemy przestudzić ale nie jest to konieczne i w czasie jego pieczenia przygotowujemy masę na sernik.

  • przygotowujemy masę serową

    Sery miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę, dodajemy jajka, kakao, pokruszoną chałwę i obie mąki. Możemy dać masie chwilę odtajać żeby nie była po miksowaniu zbyt napowietrzona.

  • pieczemy i studzimy

    Nagrzewamy piekarnik do 240 stopni. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ~15 minut. Po kwadransie obniżamy temperaturę pieczenia do 110 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Po całkowitym wystudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)

Zdjęcia