- 1) przygotowujemy spód sernika
Ugniatamy ciasto (170g mąki, proszek do pieczenia, 120g masła, 1 jajko, 120g cukru, szczypta soli). Pieczemy przez ~15 minut w temperaturze 180 stopni.
- 2) przygotowujemy masę serową
Miksujemy składniki na jednolitą masę: 1kg twarogu, 200g cukru pudru, cukier waniliowy, 2 budynie, 4 całe jajka i 4 żółtka (4 białka ostają nam na bezę więc uważajmy żeby dokładnie zostały oddzielone - w zostawionych białkach nie może być fragmentu żółtek bo piana na bezę zaśmiecona tłuszczem z żółtka się nie ubije...).
- 3) podczas pieczenia sernika przygotowujemy bezę
Na podpieczony spód wykładamy masę serową i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~50 minut. W tym czasie ubijamy sobie 4 biała ze szczyptą soli, jak się trochę ubije dodajemy stopniowo 200g cukru i na sam koniec 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
- 4) po ~50 minutach pieczenia
Po ~50 minutach pieczenia sernika wysuwamy go z piekarnika, nakładamy na wierzch równomiernie rozprowadzoną warstwę bezy i pieczemy kolejne ~20 minut w temperaturze obniżonej do 150 stopni.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki








