- przygotowujemy ciasto
W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce żeby się ruszyło. W dużej misce łączymy składniki (mąka, sól, zaczyn drożdżowy, oliwka) i wyrabiamy kilka minut aż uformujemy elastyczną kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na ~1,5 godziny do podwojenia objętości.
- formujemy pity
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 równych części i formujemy kulki. Po kilku minutach rozwałkowujemy je na placek o grubości ~4 mm.
- pieczemy na patelni
Smażymy beztłuszczowo. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pity pojedynczo po ~1,5 minuty z każdej strony (podczas smażenia powinny pojawić się "bąble"). Gotowe pity przykrywamy ściereczką; żeby zachowały elastyczność do zawijania souvlaki.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







