Pita na ateńskie souvlaki

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 400 g
    mąka pszenna
  • 20 g
    drożdże świeże
  • 250 ml
    przegotowana woda
  • 2 łyżki
    oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka
    cukier
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
Kroki
  • przygotowujemy ciasto

    W lekko ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce żeby się ruszyło. W dużej misce łączymy składniki (mąka, sól, zaczyn drożdżowy, oliwka) i wyrabiamy kilka minut aż uformujemy elastyczną kulę. Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na  ~1,5 godziny do podwojenia objętości.

     

  • formujemy pity

    Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6-8 równych części i formujemy kulki. Po kilku minutach rozwałkowujemy je na placek o grubości ~4 mm.

     

  • pieczemy na patelni

    Smażymy beztłuszczowo. Rozgrzewamy patelnię i smażymy pity pojedynczo po ~1,5 minuty z każdej strony (podczas smażenia powinny pojawić się "bąble"). Gotowe pity przykrywamy ściereczką; żeby zachowały elastyczność do zawijania souvlaki.

     

    Trzy Wiedźmy  życzą smacznego :)