Przygotowanie mięsa
- Wyjmujemy stek z lodówki na ok. godzinę przed smażeniem, aby miał temperaturę pokojową
- Bezpośrednio przed smażeniem osuszamy ręcznikiem papierowym, spryskujemy oliwką i posypujemy pieprzem z obu stron
Smażenie na patelni grillowej (wariant medium rare / medium)
- Rozgrzewamy suchą patelnię grillową na dużym ogniu
- Kładziemy na niej mięso i nie ruszamy przez ~5 minut, żeby dobrze się zrumienił (jeśli chcemy aby stek był „w kratkę” a nie „w paski” po ~2 minutach obracamy go o 90 stopni i smażymy kolejne ~2 minuty)
- Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie (4 minuty „w paski” lub 2+2 minuty jeśli „w kratkę”), tutaj dodajemy na patelnię masło, czosnek i rozmaryn – lekko przechylamy patelnię i polewamy mięso roztopionym aromatycznym masłem czosnkowym (tzw. bastowanie)
- Po zgrillowaniu steka możemy przykryć go folią i zostawić na kilka minut aby smaki się przegryzły.
Stopień wysmażenia
Orientacyjnie dla steka ~3 cm:
- Rare: ok. 2–3 minuty na stronę (łącznie 4–6 min)
- Medium rare: ok. 3–4 minuty na stronę (łącznie 6–8 min)
- Medium: ok. 4–5 minut na stronę (łącznie 8–10 min)
Trzy Wiedźmy życzą smacznego 🙂







