- przygotowujemy mak
Jeśli mamy gotową masę makową - wszystko gotowe :)
- przygotowujemy zaczyn drożdżowy
Do 50 ml lekko ciepłego mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru i tyle mąki by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany (około 3 łyżki). Dokładnie mieszamy, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ~15 minut.
- przygotowujemy ciasto do wyrośnięcia
W dużej misce ucieramy żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Dodajemy mąkę, resztą ciepłego mleka, roztopione płynne masło, mąkę i zaczyn drożdżowy. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ~1,5 godziny.
- rollujemy strucle
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 równe części, każdą rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie na kształt zbliżony do prostokąta o grubości ~5 mm. Powstały placek smarujemy roztrzepanym białkiem (ranty pozostawiamy czyste bo biało utrudni sklejenie rolady). Na oba prostokąty nakładamy po połowie masy makowej (zostawiając wolne brzegi ~1,5 cm). Zwijamy w roladę, sklejamy ją aby była szczelna, owijamy dość luźno w papier do pieczenia (w rulon). Obie strucle kładziemy obok siebie na blasze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kolejne ~20 minut.
- pieczemy
Pieczemy (a papierowych rulonach) w temperaturze 180 stopniu przez ~40 minut. Po upieczeniu rozcinamy papier lub wyciągamy go spod obu strucli.
- dekorujemy
Jeszcze ciepłe ciasto pokrywamy lukrem (najszybszy lukier to zalać łyżką wrzątku kilka łyżek cukru pudru i dodać łyżeczkę soku z cytryny - energicznie rozmieszać i od razu wykładamy na obie strucle). Posypujemy kandyzowaną skórką pomarańczy, płatkami migdałów, żurawiną lub innymi ulubionymi dodatkami.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







