Szarlotka mocno jabłkowa

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 460 g
    mąka pszenna
  • 2 kg
    jabłko
  • 70 g
    cukier puder
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: cynamon
  • 230 g
    masło
  • 20 g
    cukier waniliowy
  • 2 szt
    żółtko jajka
  • 1 łyżeczka
    proszek do pieczenia
  • 60 g
    śmietana kwaśna 18%
Kroki
  • 1) zagniatamy ciasto (na kruszonkę)

    W misce zagniatamy 160g mąki, 10g cukru pudru i cukier waniliowy (20g), 80g masła, 20g śmietany i 1 żółtko. Schładzamy w lodówce.

  • 2) zagniatamy ciasto (na spód)

    W dużej misce zagniatamy pozostałe składniki (300g mąki, proszek do pieczenia, 60g cukru pudru, 150g masła, 40g śmietany, 1 żółtko).

  • 3) podpiekamy spód ciasta

    Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy zagniecione ciasto, oblepiamy nim dno. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~20 minut.

  • 4) przygotowujemy nadzienie z jabłek

    Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze cząstki (bez ogryzków). Delikatnie mieszamy z cynamonem. Jabłka same w sobie są słodkie ale jeśli lubimy wersję ze słodkimi jabłkami oprócz cynamonu dodajemy jeszcze cukier (max 2-3 łyżki).

  • 5) pieczemy

    Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~80 minut.

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)