- 1) zagniatamy ciasto (na kruszonkę)
W misce zagniatamy 160g mąki, 10g cukru pudru i cukier waniliowy (20g), 80g masła, 20g śmietany i 1 żółtko. Schładzamy w lodówce.
- 2) zagniatamy ciasto (na spód)
W dużej misce zagniatamy pozostałe składniki (300g mąki, proszek do pieczenia, 60g cukru pudru, 150g masła, 40g śmietany, 1 żółtko).
- 3) podpiekamy spód ciasta
Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy zagniecione ciasto, oblepiamy nim dno. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~20 minut.
- 4) przygotowujemy nadzienie z jabłek
Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na mniejsze cząstki (bez ogryzków). Delikatnie mieszamy z cynamonem. Jabłka same w sobie są słodkie ale jeśli lubimy wersję ze słodkimi jabłkami oprócz cynamonu dodajemy jeszcze cukier (max 2-3 łyżki).
- 5) pieczemy
Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe, posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez ~80 minut.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki







