Szparagi na szynce parmeńskiej

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 500 g
    szparagi białe
  • 100 g
    szynka parmeńska
  • 150 g
    ser mozarella
  • 1 łyżeczka
    przyprawy: sól
  • szczypta
    przyprawy: pieprz czarny

+ oliwka do wysmarowania formy żaroodpornej

Kroki
  • przygotowanie szparagów

    Odcinamy zdrewniałe końcówki (ok. 2 cm) i płuczemy szparagi.Wrzucamy je na 1–2 minuty do osolonego wrzątku i odcedzamy (możemy pominąć ten etap i zapiec surowe szparagi tylko wtedy pieczemy je o kilka minut dłużej - wersja podgotowana jest lepiej doprawiona jeśli chodzi o słoność).

  • zapiekamy

    Rozgrzewamy piekarnik do 200°C (grzanie góra‑dół.) Naczynie żaroodporne skrapiamy delikatnie oliwką, układamy plastry szynki parmeńskiej na których ​układamy przygotowane już szparagi, doprawiamy pieprzem i posypujemy tartym serem. Zapiekamy ~15 minut.

     

    Trzy Wiedźmy Życzą smacznego :)