- ubijamy białka

Białka ubijamy ze szczyptą soli dodając stopniowo cukier. Następnie na niższych obrotach miksera dodajemy mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Masa bezowa musi być sztywna.
- formujemy i pieczemy blaty bezowe

Formujemy blaty bezowe na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (możemy sobie odrysować ołówkiem talerz aby mieć blaty identycznej wielkości). Suszymy je w piekarniku w temperaturze 110 stopni na programie termoobieg (bez grzania góra/dół) przez ~2,5 godziny. W zależności od tego jak sobie radzi nasz piekarnik z piętrowym pieczeniem pieczemy 3 blaty razem (ewentualnie co jakiś czas zamieniając miejscami) lub osobno każdy po kolei.
- w międzyczasie przygotowujemy dodatki
Polecany krem znajdziemy w przepisie "Krem tortowy z mascarpone", dekoracyjnie kroimy także truskawki.
Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)
Kroki











