Tosty z burgerem i warzywami

Trzy WiedźmyAutor Przepisu
Składniki
  • 4 kromki
    chleb tostowy
  • 800 g
    wołowina
  • 1 szt
    cebula
  • 1 łyżka
    musztarda
  • dekoracyjnie
    natka pietruszki
  • dekoracyjnie
    ogórek kiszony
  • dekoracyjnie
    pomidorki koktajlowe
  • 0,5 łyżeczki
    przyprawy: pieprz czarny
  • 4 plastry
    ser cheddar
  • 0,5 łyżeczki
    przyprawy: sól

(antrykot, łopatka lub rostbef)

Kroki
  • doprawiamy mięso i formujemy burgery

    Zmieloną wołowinę (antrykot, łopatkę lub rostbef) doprawiamy solą, pieprzem i łyżką musztardy. Delikatnie mieszamy z przyprawami – nie ugniatamy, by zachować soczystość. Formujemy 4 burgery i schładzamy ~15 min w lodówce (schładzanie kotletów wołowych w lodówce przed smażeniem zapobiega ich rozpadowi na patelni, stabilizuje kształt i ułatwia utrzymanie struktury podczas obracania).

  • przygotowujemy dodatki do burgerów

    Kiedy mięso się chłodzi przygotowujemy dodatki do burgerów:

    CEBULA: obieramy i kroimy w plastry

    OGÓRKI KISZONE: kroimy w plastry

    POMIDORKI KOKTAILOWE: kroimy w połówki lub ćwiartki

    CHEDDAR: kroimy 4 plastry sera

    NATKA: dzielimy na mniejsze gałązki lub siekamy

    Mamy w rejonie ketchup, musztardę i/lub inny preferowany sos.

  • smażymy / grillujemy mięso

    Burgery smażymy na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Po zgrillowaniu dajemy im minutkę odpocząć zanim złożymy burgerowe kanapki - żeby mięso puściło ewentualny sok wcześniej niż na toście ;)

  • podgrzewamy tosty i układamy burgery

    Kiedy mięso odpoczywa po zgrillowaniu mamy akurat czas na toster. Bezpośrednio po podgrzaniu pieczywa w tosterze przykrywamy gorące tosty przygotowanymi dodatkami (cheddar, burger, dodatki warzywne i sos)

     

    Trzy Wiedźmy życzą smacznego :)